Sähkön ostaminen

Lumituuli myy tuotetun tuulisähkön osakkailleen tai osakkaiden erikseen nimeämille henkilöille kautta maan Ekosähkö Oy:n kautta. Tämä on ainoa tapa saada Lumituulen tuottamaa sähköä.

Ekosähkö Oy ostaa Lumituulelta tuulisähkön, joka ei mene osakkaille. Osakkaiden ei ole välttämätöntä ostaa sähköä Lumituulelta, vaan voivat pitää osakkeitaan puhtaana sijoituksena. Osakkaita Lumituulella voi olla sen verran, että yhtiö pystyy toimittamaan tuulisähköosuudet niitä haluaville.

Jos olet osakas ja haluat käyttää sähköäsi, tee sopimus Ekosähkön kanssa. Sen voit tehdä soittamalla palvelunumeroon 0800-92480 tai suoraan netissä osoitteessa

www.ekosahko.fi/kotiasiakkaille/tee-sahkosopimus/lumituuli-osakkaat

"Miten voi saada itselleen sähköä toisella puolen maata toimivasta tuulivoimalasta? Eikö kukin saa kuitenkin sähkönsä itseään lähimmästä voimalasta?"


Töpselisähkö ei ole sähköverkossa tuotantotavan mukaan korvamerkittyä, vaan töpselistä tulee sekaisin kaikkien sillä hetkellä verkkoon sähköä syöttävien tuotantolaitosten tuottamaa sähköä. Kun vastuullinen sähkön ostaja ostaa vihreää sähköä, se ei tarkoita sitä, että hänen töpseleistään alkaa tulla pelkästään saasteettomasti tuotettua sähköä. Ympäristöystävällisemmän sähkön osto tarkoittaa, että jossain päin maata sähköverkkoon tuotetaan päästötöntä sähköä sen verran kuin kyseinen kuluttaja kuluttaa.

Jokin sähköyhtiö joutuu myymään esimerkiksi fossiilisähköään joillekin muille tahoille, jos sen asiakkaat kaikkoavat. Jos myynti ei onnistu, kyseinen sähköyhtiö vähentää tuotantoaan.

Sähköntuotantoa ja -kulutusta voi verrata toisaalta pankkisysteemiin: Kun Lumijoella tallettaa pankkiin satasen ja sitten myöhemmin käy pankkiautomaatilla Helsingissä nostamassa satasen, kyseessä ei ole sama seteli, mutta oma raha kuitenkin.

Lumituuli on konkreettinen esimerkki, miten ekologisesti tuotetun sähkön osuus lisääntyy Suomen sähköntuotannossa uuden valinnanvapauden myötä. Eikä Lumituulen ensimmäisen voimalan sähköä tosiaan tarvitse kauas sähköverkossa siirtää (vaikka esimerkiksi itäsuomalaisten ostaessa sitä); lumijokiset kuluttavat sen. Sähkön siirtohäviöt pienenevät, koska Lumijoelle ei siirretä enää niin paljon sähköä valtakunnanverkosta.

"Voinko ostaa Lumituuli-sähköä, vaikka asun Helsingissä kerrostalohuoneistossa, jossa on tavallinen Helsingin Energian mittari?"

Osakkeiden ja tuulisähkön ostaminen onnistuu minne vain Suomessa. 1990-luvun lopussa voimaan tullut sähkömarkkinalaki sallii oman sähköyhtiön valinnan koko maan alueelta.

Paikalliselle sähköyhtiölle kotitalous maksaa edelleen ns. siirtomaksuja eli palvelumaksuja sähköverkon käyttämisestä. Nämä maksut ovat kaikille kyseisen sähköyhtiön alueen kotitalouksille samansuuruiset riippumatta siitä, keneltä ne ostavat sähköenergiansa. Siirtomaksu on suunnilleen puolet sähkölaskusta.

"Entä jos osakemääräni ei riitä kattamaan sähkönkulutustani? Sammuvatko valot? Mitä käy päinvastaisessa tapauksessa?"

Ekosähkö Oy hoitaa Lumituulen sähkön laskutuksen ja sähkötaseen ja myy puuttuvan osan sähköstä Ekosähkönä, ja toisaalta ostaa myös kaiken ylijäävän sähkön. Voit laskea osakemääräsi ja sähkönkulutuksesi perusteella kulutuksen jakautumisen Tuulisähkölaskurilla.

"Yhtiöltä x saa halvempaa sähköä. Miksi ostaisin Lumituulen sähköä?"

Lumituulen toiminnan tarkoitus ei ole myydä halvinta mahdollista sähköä. Osakassähkön hinnoittelussa sijoitumme kuitenkin aina halvimpien tuulisähkön myyjien joukkoon, eron keskimääräiseen kuluttajasähkön hintaan näet graafista laskuri-sivulta. Tärkeintä on, että ostaessasi Lumituulen sähköä tiedät mihin rahat menevät: ne käytetään yhtiöjärjestyksen 11 § mukaisesti tuulivoimainvestointeihin Suomessa. Tämä yhteys puuttuu perinteisiltä yhtiöiltä tai vihreän tukkusähkön välittäjiltä.

"Miten osakassähkö jaetaan ympäri vuoden? Käytän sähköä enemmän talvella."

Osakassähkökiintiö jaetaan tasaisesti ympäri vuoden, koska tuotantokin jakautuu ympäri vuoden. Osakkuussähkön määrä jaetaan 360 päivällä ja tulos kerrotaan laskutusjakson päivien määrällä. Ylimenevä osuus laskutetaan Ekosähkönä. Kaksiaikatuotteissa otetaan huomioon sähkönkäytön jakautuminen ns. normaalikuormien mukaan niin, että Lumituulen osakassähköä jyvitetään talviajalle enemmän. Vuositasolla saat osakassähköä näin lopulta käytössäsi olevien osakkeiden määrän mukaisesti.

"Minulla on katolla aurinkopaneeli ja tuotan itse osan sähköstäni. Onnistuuko tämän yhdistäminen osakassähköön?"

Onnistuu! Kun teet toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen Ekosähkön kanssa osakassähköstä, Ekosähkö hyvittää tuotetusta sähköstä kuukausitasolla spot-keskihinnan mukaan, vähennettynä 0,2 snt marginaalilla. Eli myydystä sähköstä (kertaa osakassähköhinta) vähennetään verkkoon myydyt kilowattitunnit (kertaa Suomen Nordpool spot-keskihinta-0,2 snt). Sekä osto- että myyntisopimus on oltava Ekosähköllä ja ostosta tehdään erillinen sopimus, ota yhteyttä Ekosähkön asiakaspalveluun asiakaspalvelu@ekosahko.fi

Kokemuksia piensähköntuotannosta:

http://www.lahienergia.org/vuosi-pientuottajan-elamaa-ostosahkon-maara-vaheni-lahes-20/