Lumijoki, Sähkäle II

Lumijoki, Sähkäle II

Tyyppi ja teho: Vestas V90-2.0 MW, 1 x 2,0 MW
Napakorkeus: 80 m
Roottorin halkaisija: 90 m
Tuotanto: 5500-7000 MWh/v (3000 kerrostalokaksion kulutus)
Investointi: n. 3,7 milj. euroa
Valmistumisvuosi: 2015


Näytä suurempi kartta

 

Lumituulen ensimmäinen voimala uusittiin syksyllä 2014, ja vanhan Vestas V47-voimalan paikalle rakennettiin uusi Vestas V90-voimala. Nimellisteho on 2,0 MW, mutta se konfiguroitiin aluksi toimimaan 1,65 MW teholla, ja korotettiin hieman myöhemmin nimellistehoonsa.

Voimalaa varten laajennettiin syksyllä keinosaarta, jonka jälkeen nosto tehtiin lautan päältä marraskuussa. Yhtiö pahoittelee mahdollisia ääni- tai kulkuhäiriöitä Varjakan asukkaille.

 

Työmaa on alkanut 2.8.2014

Ensimmäisessä vaiheessa Varjakan kalasatamaan rakennetaan väliaikainen laituri, josta maa-aineksia on helpompi siirtää lautalle. Ruoppaustyöt aloitetaan myös elokuun alussa. Maarakennustyöt tekee Uunila Oy - joka muuten teki maarakennustyöt myös edelliselle voimalalle 15 vuotta sitten!



Työt aloitettu myös saarella 7.8.2014

Myös tuulivoimalan keinosaarelle on saatu siirrettyä kalustoa, ja vanhan voimalan yhä toimiessa on aloitettu uuden voimalan maarakennustyöt. Taustalla näkyy ruoppauslauttoja, joilla ruopataan saarelle kulkuväylä nostolautalle, sillä saaren ympäristö on hyvin matalaa ja edellisen työmaan aikaiset kulkuväylät ovat jo osin liettyneet.



Saaren laajennus etenee, laiva jo Itämerellä 17.8.2014

Saarta on nyt laajennettu kiinteillä ruoppausmassoilla uutta voimalaa varten siten, että saaren uudet ulkomitat näkyvät kuvassa. Paikalle on tuotu myös paalutuskone, jolla asennetaan paaluja, joita vasten nostolauttaa voidaan työntää, jotta se on vakaampi nostojen ajan.

Tuulivoimalan kuljetus lähti 13.8. Ferrolista, Espanjasta on on tällä hetkellä Itämerellä. Kyytiä voi seurata reaaliaikaisesti internetissä linkistä http://www.marinetraffic.com/ais/details/ships/236265000/vessel:NORDERSAND



Laiva purettu Raahen satamassa 20.8.2014

Hyvät tuulet kiidättivät laivan nopeasti Raahen satamaan, ja laiva saatiin purettua yhdessä päivässä. Ensin purettiin kansirahtina tuodut siivet, sitten avattiin ruuma ja nostettiin kolmilohkoinen torni. Lopuksi nostettiin 80 tonnia painava konehuone eli naselli käyttäen erityistyökalua, ja kontillinen irto-osia. Voimala on varastoituna Raahen Lapaluodon satamassa nostoon asti, ja siihen tehdään pikku korjauksia ja viime hetken muutoksia. Tavoitteena on tehdä voimalan asennus keinosaarelle viimeistään lokakuun puolivälissä.



Vanha tuttu löytyi ojan pohjalta 29.8.2014

Saarta on nyt laajennettu hyvän matkaa ja seuraavaksi voimalan rakennuspaikan kohdalla pohja syvätiivistetään ja korvataan pehmeät maamassat murskeella. Kuopan pohjalta löytyikin vanha tuttu, voimalan nykyinen sähkökaapeli. Vaikka se on hyväkuntoinen ja sitä voitaisiin vielä käyttää, on se syöttötariffin ehtojen mukaan vaihdettava uuteen, sillä kaikkien osien on oltava uusia. Urakoitsija suojaa vielä vanhan kaapelin, jotta vanhaa voimalaa voidaan käyttää aivan viimeiseen asti.



Perustuksen pohja 5.9.2014

Perustuksen kohdalle kaivettiin kuoppa, johon vaihdettiin maa murskeeksi ja tiivistettiin se. Näin saatiin voimalalle tukeva perustuksen pohja.



Perustuksen raudoituksia aloitetaan 19.9.2014

Perustuksen pohja on tiivistetty kivikovaksi ja sen päälle voidaan alkaa tehdä perustusta. Perustuksen raudoitukset on tuotu saarelle ja niitä kootaan viikonlopun yli. Aivan voimalan pohjalle tehdään valulaatta, josta työ alkaa. Tavoitteena on valaa voimalan perustus viikolla 39. Perustukset toimittaa Peikko Group.



Raudoitus on valmis 26.9.2014

Perustuksen raudoitus alkaa olla nyt koottu paikalle myrskyistä huolimatta. Tunnelmakuvasta näkyy tulevan perustuskakun korkeus: se nousee useamman metrin pohjasta ja betoniakin siihen tulee 370 kuutiota. Sääennuste lupaa vähätuulista viikkoa, joten betonivalu saadaan varmastikin tehtyä viikolla 40.



Perustus valettu 2.10.2014

Syyssäistä löytyi yhtenäinen 24 tunnin vähätuulinen jakso, ja urakoitsijamme Uunila Oy pääsi tuomaan betonin saarelle. Kokonaisuudessaan perustuksen valamiseen menikin lähes vuorokausi. Betonia piti tuoda suuri määrä, ja siirrossa käytettiin lauttaan asennettua kuljetustelinettä. Voimala on myös saanut kylkeensä uuden logon.



Ruoppaukset jatkuvat 23.10.2014

Voimalan nostossa käytettävän lauttakaluston vaihdos aiheutti pientä lisäruoppaustarvetta, ja jatkamme saarelle johtavaa väylää vähän pidemmälle. Ponttooni on tulossa 28.10. Raaheen, jossa sille lastataan voimala, nosturit ja työkalut ja mennään 16 tunnin hinauksessa Lumijoelle. Asennusviikko alkaa 3.11.



Pystytys alkoi Lumijoella 6.11.2014

Lautta lastattiin 100 m korkealla nosturilla, apunosturilla, uudella voimalalla ja suurella määrällä työkaluja ja kontteja lokakuun viimeisellä viikolla Raahessa kovien tuulien vallitessa. Sopivasti tuulet hieman laskivat lauantaina 1.11., mutta yltyivät jälleen ja vaikka lauttamme Scanbarge on kooltaan 92 x 23 m, se joutui jäämään suojasatamaan Ouluun pariksi päiväksi. Oulussa tehtiin pieniä asennustöitä kuten lentoestevalot ja valmistauduttiin asennustöihin.

Vihdoin ke 5.11. iltapäivällä tuuli tyyntyi ja päästiin lähtemään saareen, jonne saavuttiin myöhään illalla. Asennus päästiin aloittamaan torstaiaamuna 6.11. ja myöhään illalla olivatkin ensimmäiset kaksi tornilohkoa pystytetty. Säät olivat melko tyynet, mutta muutoin erittäin haastavat pakkasen (-10...-15 astetta) ja jäätyvästä merestä nousevan vesihöyryn takia. Perjantaina saatiin kolmas lohko, konehuone ja voimalan roottorin napa ylös pitkää päivää tekemällä. Lopulta lauantaina 8.11. oli koko voimala koottu myöhään illalla. Sunnuntai pidettiin lepopäivänä ja vanhan voimalan purkaminen jäi tiistaille ja keskiviikolla 11.-12.11. Seuraavaksi tehdään voimalan asennus ja voimalan koekäyttö voi alkaa arviolta marraskuun loppuun mennessä.



Voimalaa asennetaan 17.11.2014

Tuulivoimalan pystytys on vasta ensimmäinen vaihe asennuksessa ja sen jälkeen on vielä tehtävä paljon töitä ennen voimalan valmistumista. Erityisesti tekemistä on kaapeleiden asentamisessa, jota riittää. Kun asennuksen aikaan sattui vielä pakkasta, oli jäisten paksujen keskijännitekaapelien vetäminen torniin todella raskasta työtä. Onneksi tässä voimalassa on hissi. Huimapäisintä hommaa on toimia voimalan katolla, jonne asennettiin lentoestevaloille teline ja tarkastettiin pultit. Asennuksessa meni melkoisesti odotettua pidempään, mutta se valmistui viimein 21.11.



Asennus eteni, voimalaan kytkettiin sähköt 1.12.2014

Voimalavalmistaja Vestas oli käynyt jo aiemmin aloittamassa voimalan teknistä käyttöönottoasennusta, mutta voimalaa ei oltu vielä kytketty sähköverkkoon. Maanantaina 1.12. oli voimalan käyttöönotto viimein edennyt siihen vaiheeseen, että voimalaan kytkettiin ensimmäistä kertaa sähköt. Sähkölaitteisto toimi loistavasti ja saatettiin siirtyä käyttämään asennustöissä ja lentoestevalossa vähitellen verkkovirtaa aggregaatin sijaan.



Voimala pyörii 5.12.2014

Viikon ahkeroituaan voimalavalmistajan loistava porukka sai voimalamme valmiiksi, ja illalla perjantaina 5.12.2014 laitettiin myllyn ensimmäistä kertaa pyörimään. Sähköä tuotettiin jonkun verran, jonka jälkeen katkaisija katkaisi meiltä virrat. Sen asettelujen korjaamisen jälkeen päästään voimalaa koekäyttämään.


 

Hyvin on toiminut 27.3.2015

Voimala on toiminut nyt kolme kuukautta ja tuottanut hyvin, todennäköisesti vuosituotanto asettuu aiemman ennustehaarukan ylälaitaan. Muutamia laiterikkoja on ollut, mutta se on tavallista, ja rikkoutunut osa vaihtamalla on päästy jatkamaan tuotantoa nopeasti.