Taloudellisesti tässä ei ole järkeä?

Heippa osakkaat!

Olette varmaan itse aikoinanne näitä pähkineet. Minä harkitsen osakkaaksi ryhtymistä. Olen tällä hetkellä Norppa-merkityn sähkön ostaja, Kymenlaakson Energian Luonto-Ilona tarkemmin sanottuna.

Osaatteko auttaa, en saa oikein taloudellista järkeä tähän hommaan?

Perheemme vuotuinen sähkönkulutus on noin 5500 kWh (omakotitalo, 200 m2). Jos haluan kattaa koko kulutuksen tuulivoimalan osakkeilla, tarvitsen niitä: 5500 /500 = 11 kpl.

Viime aikoina toteutunut kauppahinta näyttää olleen B-osakkeille 250 euroa kpl. Kauppahinnaksi tulisi siten 2750 euroa. (Jätän kaupan mahdolliset kulut ja leimaverot huomioimatta investoinnissa)

Luonto-Ilona sähkö maksaa meille tällä hetkellä 6,15 snt/kWh. Sitä voi verrata osakassähkön hintaan 5,2 snt/kWh. Säästöä syntyy 0,95 snt/kWh. Meidän vuosikulutuksellamme säästöä syntyisi 52,25 euroa. Se tuntuu kovin vähäiseltä vaadittuun sijoitukseen nähden.

Laskelmaa voi tietysti kritisoida sillä, että tässä verrataan nyt biosähköä tuulisähköön. (Luonto-Ilona sähkö on vain osittain tuulella tuotettua, tosin se on Norppamerkittyä aivan kuten Lumituulen sähkökin)

Mutta ei laskelma siitä välttämättä parempaan suuntaan muutu. Kokkolan Energia myy 100% tuulisähköä hintaan 5,5 snt/kWh. Laskema menee itseasiassa vain hullumpaan suuntaan. Vaikka huomioisin perusmaksutkin, maksaa Kokkolasta ostettu tuulienergia meille 6,7 snt/kWh. Tällöin tosin pitäisi Ekosähkönkin laskutuslisät ym. huomioida. Lasketaan "Lumijoelle" päin: säästöpotentiaali on 82,5 euroa per vuosi.

Sijoituksen tuotoksi saan 82,5 / 2750 = 3%. Pankista saa riskitöntä korkoa enemmän! Ei tämä oikein järkevältä touhulta tunnu?

Missä pihvi? Miten olette itse järkeilleet?

Älkääkä sitten yrittäkö huijata minua, että on ekoteko omistaa...jnejne. Vastaan jo proaktiivisesti: Ei ole. Tuulisähkön teko pienissä yksiköissä ei välttämättä ole mikään ekoteko, jos tarjolla on isommissa yhtiöissä ammattimaisesti ja rationaalisesti tehtyä tuulienergiaa. Ei oman tuulimyllyn omistaminen voi olla itsetarkoitus, jos kerran päämäärään pääsee muutakin kautta?

Investointina, jos saisin edes pikkasen paremmin kuin riskitön korko, niin voisin harkita sijoitusta pieneenkin tuulivoimalaan. Mutta näillä säädöillä en saa järkeä hommaan! Apuva arvostetaan, jos osaatte oikoa virheitä ym. järkeilyssäni.

PS. Eräs asia hiertää muuten myös. Saadakseen osakassähköä, on sitouduttava ostamaan sähkö Ekosähköltä. Jos sitten sähköä kuluukin enemmän, niin ylimenevän osan joutuu ostamaan Ekosähköltä kiinteään, aika kovaan hintaan. Eikä se varmaankaan ole tuulisähköä enää vaan mitä tahansa ekosähköä? (Jota saisi markkinoilta halvemmalla) Eli bindaan itseni Ekosähkön pallo jalkaan ja menetän mahdollisuuden kilpailuttaa? Vai meneekö se noin?

Forums: 

Riippuu mitä osakkuudesta hakee

Terve!

Olet minusta osin aivan oikeassa! Jos lasketaan tämän hetken sähkönhinnoilla, taloudelliselta pohjalta ei Lumituulen osakkeiden ostaminen osakassähkön käyttöä varten ole kovin tuottoisa investointi, vaikka osakassähkö onkin merkittävästi edullisempaa ja syksyn hinnankorotusten jälkeen ero sen kun kasvaa.

Sen sijaan en allekirjoita uskoasi suurten yhtiöiden ammattimaiseen ja rationaaliseen toimintaan... :-) Ja voin laittaa nimeni alle siihen, että Lumituuli toimii todella tehokkaasti.

Ottaisin kuitenkin esiin ne syyt, miksi olen itse lähtenyt osakkaaksi ja myöhemmin (ammattimaiseksi) toimitusjohtajaksi:

1. Joka ikinen sentti mitä Lumituulelle maksan käytetään tuulisähkön lisäinvestointeihin (ks. yhtiöjärjestyksen pykälä 11). Tähän päämäärään ei päästä muuta kautta. Norppasähkö-merkin saa myös vanhalle vesivoimalle, jonka näin voi kätevästi myydä vihreänä sähkönä ja rakentaa muulla tuotantotavalla lisäkapasiteettia niille asiakkaille, jotka eivät halua maksaa vihreästä sähköstä.

2. Jos Lumituulen hallitus päättää nostaa hintaa parilla sentillä kilowattitunnilta, voin yhtiökokouksessa nostaa asiasta äläkän ja vaikuttaa asiaan. Kokeile samaa toisen sähköyhtiön kanssa.

Lumituulen osakkeen hankkiminen ei myöskään sido mitään palloa jalkaan, vaan sähköä voi edelleen ostaa vapaasti muualta ja palata taas osakassähkön käyttäjäksi kun hinnat nousevat muualla. Osakkeista voi myös luopua vapaasti. Kysyntää tuskin olisi näin paljon elleivät monet uskoisi yhtiöön.

Tämä on oma, henkilökohtainen näkemykseni. Muilla on varmasti omat syynsä.

Sampsa

Tuulisähkön tuotosta

Osakkaan näkökulmasta sijoituksen kannattavuuslaskelmassa olisi huomioitava myös Lumituulen yhtiönä tekemä voitto. Tilinpäätösten perusteella se näyttäisi olleen viime vuosina verrattain pientä, mikä herättää tietysti joitakin kysymyksiä, kun sähkön myyntihinta on noussut voimakkaasti ja myös osakassähkön hinta siinä vanavedessä. Ovatko kulut nousseet? Ottaako Ekosähkö aiempaa enemmän välistä?

Kaiken järjen mukaan yhtiöön pitäisi jäädä kuitenkin tulevaisuudessa enemmän rahaa myydystä sähköstä. Olen sympannut yhtiötä alusta asti, mutta nyt pyrin osakkaaksi seuraavin perustein:

1) Sähkön hinta nousee Pohjoismaissa vielä kymmeniä prosentteja nykyisestä tasosta, kun ilmastonmuutoksen kustannukset sisällytetään täysimääräisesti ja Euroopan sähkömarkkinat integroituvat. Keski-Euroopassa sähkö on kalliimpaa kuin Pohjoismaissa.

2) Hallitus tekee tänä syksynä valmistuvassa ilmasto- ja energiaohjelmassa uusia päätöksiä uusiutuvien energianlähteiden, erityisesti tuulivoiman tuesta. Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu syöttötariffia tuulivoimalle, joka tarkoittaisi markkinasähköä korkeampaa hintaa tuulivoiman tuottajille.

3) Pienyritysten kiinnostus tuulivoimaa kohtaan on kasvussa. Jos Lumituuli pystyy kasvamaan yhtiönä ja rakentamaan yhdessä uusien osakkaidensa avulla lisää tuulivoimaloita, sen kulurakenne kevenee suhteessa liikevaihtoon. Yhtiöön pitäisi jäädä enemmän rahaa.

Tuulivoimaa voi tukea monin tavoin, enkä aivan allekirjoita toimitusjohtajan näkemystä, ettei niin voisi tehdä ostamalla vaikkapa alueellisten sähköyhtiöiden tuottamaa sähköä. Tosin tuulisähkö on siinä tapauksessa parempi ratkaisu kuin Norppasähköä. Olen itse ostanut vuosia eri sähköyhtiöiden tuulisähköä, ja Suomeen on sentään saatu kymmeniä uusia voimaloita.

Edellä mainituista syistä itsenäinen tuulisähkön tuottaja on kuitenkin nyt kiinnostavassa markkinatilanteessa. Jos yhtiötä johdetaan hyvin ja määrätietoisesti, uskon että se pystyy tuottamaan osakkailleen 5-10 vuoden tähtäimellä myös taloudellisesti enemmän kuin mitä saisi ostamalla halvinta markkinoilla olevaa tuulisähköä ja sijoittamalla Lumituulen osakkeita vastaavat rahat korkeakorkoiselle tilille.

Joonas Pörsti

Joonas Pörsti

Järkevämpää kuin omistaa Nokian osakkeita

En ole varmaankaan oikea ihminen vastaamaan, koska ajattelutavoissamme on fundamentaalinen ero. Minä en valitse mitään palvelua tai hyödykettä yksinomaan sen perusteella, mikä on taloudellisesti minulle itselleni edullisinta. En pysty mieltämään asioita tältä kannalta.
Pystyn kuitenkin osoittamaan ajatusrakennelmasi kestämättömyyden. Vertaa sijoitusta Lumituulen ja Nokian osakkeisiin. Viime kevään kurssitasoilla Nokian osinkotuottoprosentti jäi ulkomuistista alle kahteen. Se on huonompi, mutta vertailukelpoinen Lumituulelle laskemasi tuoton kanssa. Jätit kuitenkin laskelmassasi huomioimatta osakkeen arvonnousun, joka on osa tuottoa. Lumituulen osakkeella arvo on noussut kohtalaisesti, kun taas Nokialla kehitys on viime aikoina ollut negatiivinen. Silti miljoonat ihmiset haluavat jatkuvasti omistaa Nokiaa.
Nokia oli tässä vain esimerkki; pörssissä on myös hyviä ja hyödyllisiä yhtiöitä, joiden tuottoprosentti on perin konservatiivinen ja alittaa korkotuoton (tällä hetkellä). Perustele itsellesi, miksi kukaan haluaa omistaa niitä.