Kysymyksiä debentuurista

Debentuuri on vähän outo asia minulle, joten on muutmia kysymyksiä.

1. Laina-aika on melko pitkä (10 vuotta). Entä jos tarvitsen rahani takaisin ennen päättymistä?
2. Tuleeko uusi tuulivoimala varmasti ja mitä tapahtuu jos hanke ei toteudu?
3. Jos nykyinen voimala pitää nyt vaihtaa, eikö uusikin voi mennä rikki.

Forums: 

Vastauksia

Hei ja kiitos hyvistä selventävistä kysymyksistä!

1. Luopumiseen on kaksi vaihtoehtoa. Debentuurilainan velkakirja on siirrettävissä toiselle, eli milloin vain sen voi myydä esim. täällä www-sivuilla toiselle kiinnostuneelle. Ainakin nykyisellä 1-2 % korkotasolla se on kiinnostava sijoitus. Toisaalta kun voimalainvestoinnista on kertynyt varoja, voi yhtiölle olla edullista tarjoutua ostamaan debentuureja takaisin säästääkseen korkokuluissa.

2. Mikäli pääomat saadaan kerätyksi suunnitelman mukaan, ei voimalainvestoinnin tiellä näytä olevan esteitä. Mikäli investointi ei kuitenkaan toteutuisi, yhtiö ei antaisi debentuurin velkakirjoja tai ostaisi ne heti takaisin korkokulujen välttämiseksi.

3. Vanha voimala ei siis ole mennyt rikki! Paikka on hyvä, ja keinosaarella uusi voimala tuottaa paremmin ja sille saadaan syöttötariffi, jolla tuotettavasta sähköstä saadaan parempi hinta. Yhtiö pyrkii saamaan uudelle voimalalle huoltosopimuksen, johon sisältyy valmistajan takuu tietystä käytettävyydestä. Vanhalla voimalalla on vielä 5-10 vuotta käyttöikää ja se myydään käytettynä jollekin suurelle sähkönkäyttäjälle.

Sampsa Hario, Lumituuli Oy:n toimitusjohtaja