Tiedote 27.2.2020 Sähkäleen käyttökatko on ohi!

Lumijoella tammikuun alun pitkään jatkuneessa kovassa lounaismyrskyssä liikkuvat jäät kasautuivat n. viisi metriä korkeaksi valliksi voimalasaaren rantaan. Ahtojää liikutteli voimalla kiviä ja muuta maamassaa, jolla on suojattu sähkökaapelia. Ensimmäistä kertaa toimintahistoriamme aikana jäät onnistuivat rikkomaan kaikki suojaukset, ja katkaisemaan voimalan yhteyden sähköverkkoon.

Korjaustyö oli erittäin haasteellista rikkonaisten jäiden ja toistuvien myrskyjen nostaman vedenpinnan oloissa. Liikkuminen saarelle, ja tarvittavan kaluston paikalle saaminen on ollut iso urakka. Saarelle uitettiin lautalla kaivinkone, joka rikkoi jäätä lautan edeltä sallien hitaan etenemisen. Saarella täytyi raivata kaivinkoneella jäävalli pois, ja löytää rikkoutuneen kaapelin päät. Kaapeli oli myös rikkoutunut pahemmin kuin ajateltiin, joten korjaaminenkaan ei ole ollut suoraviivaista. Kaikkiaan katko kesti lähes 53 vuorokautta.

Sään äärevöitymisellä on monenlaisia seurauksia, kuten tänä poikkeuksellisena talvena saimme kokea. Toivottavasti tämä ainutkertainen vaurio myös jää osaltamme sellaiseksi.

Forums: